Thursday, June 28, 2012

MAJLIS DIALOG NASIONAL PENDIDIKAN NEGARA 2012

DIALOG NASIONAL PENDIDIKAN NEGARA 2012

Dialog Nasional Pendidikan Negara 2012  bagi peringkat Negeri Pahang telah dilaksanakan pada 23 Jun 2012 (Sabtu) mulai jam 9.30 pagi bertempat  di Vistana Hotel, Kuantan Pahang seperti yang dijualkan.

Pengarah Pelajaran Pahang hadir bersama warga pendidik  dan bukan warga pendidik mewakili daerah-daerah termasuk PIBG dan NGO sehingga Majlis dialog selesai kira-kira jam 1.00 petang.

Panel DNPN (Dialog Nasional Pendidikan Negara) 2012 diwakili oleh DUA orang ahli iaitu Prof. Datuk Dr. Shamsul Amri Baharuddin dan Prof Madya Dr Sivamurugan Pandian. Kedua-duanya bertindak selaku pemudahcara mempengerusikan majlis.

“DNPN 2012 merupakan wadah bagi perkongsian idea dan lontaran pandangan semua lapisan masyarakat yang dapat dijadikan input kepada Kementerian Pelajaran Malaysia dalam menyediakan Pelan Pembangunan Pendidikan Secara khusus objektif DNPN 2012 adalah untuk:
·         Memberi peluang kepada rakyat mengemukakan idea dan pandangan ke arah transformasi pendidikan; dan
·         Membina kesedaran bersama akan perancangan Kementerian Pelajaran Malaysia dalam membangunkan pendidikan melalui transformasi Sistem Pendidikan Negara.

Sembilan Bidang Keutamaan Untuk Perbincangan
·         Prioriti # 1 : Guru
·         Prioriti # 2 : Kepimpinan Sekolah
·         Prioriti # 3 : Kualiti Sekolah
·         Prioriti # 4 : Kurikulum dan Pentaksiran
·         Prioriti # 5 : Profisiensi Pelbagai Bahasa
·         Prioriti # 6 : Peluang Lepasan Menengah
·         Prioriti # 7 : Ibu bapa, Komuniti dan Sektor Swasta
·         Prioriti # 8 : Kecekapan dan Keberkesanan Sumber Kementerian
·         Prioriti # 9 : Kapasiti dan Keupayaan Sistem Penyampaian Kementerian”
(Sumber:Edaran –Kajian Semula Pendidikan DNPN 2012)

Hampir empat puluh orang mewakili badan yang diwakili dan diri individu sendiri berpeluang menzahirkan pandangan secara bebas. Prof. Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin memaklumkan semua pandangan / cadangan akan dibawa ke dalam Mesyuarat Panel DNPN 2012 untuk pebincangan / penelitian.


Adalah diharapkan Panel DNPN 2012 akan mengunapakai Dasar Pendidikan Negara kita dalam menapis dan menilai segala pandangan / cadangan yang telah disampaikan.

Terima Kasih kepada  Pengarah Pelajaran Pahang atas jemputan untuk PSK turut sama menghantar wakil ke majlis DNPN 2012 yang amat bermakna tersebut.

Jika ada program / aktiviti pada masa akan datang anjuran Jabatan Pelajaran maupun Pejabat Pelajaran Daerah, PSK tidak keberatan untuk ikut sama mengikut kemampuan selaku NGO berdaftar seperti harapan dalam Prioriti # 7 (Sembilan Bidang Keutamaan Untuk Perbincangan)

Catan oleh: Bendahari PSK
23 JUN 2012

No comments: