Sunday, November 21, 2010

SEMINAR KESUKARELAAN.

LAPORAN RINGKAS SEMINAR:

Lokasi seminar di KDM (Kompleks Dagangan Mahkota, Bandar Indera Mahkota, Kuantan amat sesuai dan memenuhi keperluan kemudahan berkaitan.

Seminar berjalan lancar sebagaimana aturcara dijdualkan bertujuan memasyarakatkan semangat kesukarelaan di kalangan anggota masyarakat khasnya golongan muda selaku pewaris kepada badan-badan NGO yang banyak di seluruh pelusuk negara.

Amatlah diharapkan akan lebih banyak orang menyertai badan-badan sukarela bergelar SUKARELAWAN baik semasa aman dan ketika dilanda bencana atau kecelakaan.

Tuan Hj Ismail Nihat selaku YDP PSK telah menyampaikan ucapan aluan kehadiran para peserta untuk sehari suntuk dari pagi hingga petang mengikuti pembentangan kertas kerja / ceramah mengikut bidang berkenaan.

En Muthusamy Suppiah selaku National Cooradinator –SGP GEF UNDP telah menekankan peranan organisasi diwakilinya dalam menyalurkan bantuan dana membiayai program/projek/aktiviti berkaitan dengan pemeliharaan Alam Sekitar di Malaysia dengan syarat NGO berkaitan adalah berdaftar dan memenuhi kreteria diperlukan.

Berikunya En Amran Talib seorang sukarelawan telah menyampaikan ceramah “Gerakan Kesukarelaan” serta berkongsi pengalamannya membuka minda para peserta tentang keperluan melibatkan diri sebagai sukarelawan bersemangat kesukarelaan untuk faedah masyarakat dan diri sendiri.

PSK diwakili oleh Bendahari (Hj Mohd Shari Md Pilus) pula menyampaikan ceramah “Kesukarelaan PSK” berdasarkan penglibatan PSK dalam program / aktiviti senjak ditubuhkan dan daftarkan tahun 2003 hingga sekarang.

Para peserta dibawa meneroka perjalanan PSK - sejarah pembentukan diilhamkan oleh Mendiang Bisan Singh yang menjadi YDP pertama 2003 – 2006 dan diambil alih oleh Alllahyarham En Mohamad Nor Ismail YDP kedua 2006 – 2010.

Kedua-dua YDP pertama dan kedua PSK telah meninggal dunia semasa masih memegang jawatan YDP. Kini YDP ketiga PSK disambung oleh Tuan Hj Ismail Nihat.

Jawatankuasa PSK semasa sesi 2010-2011 tetap meneruskan plan tindakan senjak era YDP pertama berterusan hingga kini dengan penekanan kepada “20 Program / Aktiviti “ teras dan bolehubah ikut perkembangan semasa. PSK menekankan kepada jaringan / hubungan baik yang mesti diujudkan dengan jabatan / agensi kerajaan, badan bukan kerajaan dan individu bertanggungjawab berkenaan untuk kelicinan pelaksanaan aktiviti / program.

Seminar Kesukarelaan PSK kali ini bertuah kerana turut dihadari oleh Tuan Nik Ismail b Nik Wan Haron (Timbalan Pengarah, Jabatan Belia & Sukan Negeri Pahang dengan penyampaian ceramah tajuk “Kesukarelaan”.

Selepas rehat makan tengahari / solat, perbincangan dalam bengkel ikut kelompok peserta diadakan dan diakhiri dengan pembentangan hasil bengkel kelompok masing-masing yang berfokus kepada Program / Aktiviti Kempen Pemeliharaan / Selamatkan Sungai kuantan @ KRCC”.

Adalah diharapkan dengan input dari sudut pandangan dan pengalaman wakil-wakil coordinator, individu sukarelawan, Jabatan Belia & Sukan dan juga PSK selaku NGO berdaftar aktif telah melengkapkan pesepsi positif para peserta untuk turut bersama sebagai sukarelawan bersemangat kesukarelaan.

Kesediaan para peserta untuk tamatkan seminar jam 5.20 petang sebelum minum petang dan bersurai adalah petanda baik yang positif untuk gerakan kesukarelaan di Kuantan.

Terima kasih kepada semua telibat dan para peserta & peceramah yang hadir .
Mohon banyak maaf atas sebarang kelemahan & kekurangan dalam pengendalian seminar sehari tersebut.

Laporan oleh:
Bendahari PSK
26.11.2010.


RAKAMAN GAMBAR-GAMBAR SEMINAR
Tarikh : 20 NOVEMBER 2010 ( sabtu )
Masa : 8.30 pg - 5.00 ptg
Tempat : Kompleks Dagangan Mahkota, Bandar Indera Mahkota, Kuantan, PahangBackdrops ..SEMINAR

Gambar sebahagian peserta bersama-sama para penceramah..

YDP PSK Tn Hj Ismail Nihat ...ucapan aluan

En Muthusamy Suppiah..SGP GEF National Coordinator ...."Peranan SGP GEF UNDP"

En Amran Talib .."Gerakan Kesukarelaan"

Tn Hj Mohd Shari Md Pilus..Bendahari PSK.."Kesukarelaan PSK"

En Nik Ismail bin Nik Wan Haron (Timbalan Pengarah - jabatan Belia & Sukan Pahang) ..."Kesukarelaan"

En muthusamy Suppiah...ikut serta ceramah-ceramah disampaikan.

Rehat / Makan tengahari...

Rehar / Makan tengahari....

Perbincangan / penulisan hasil bengkel kumpulan..."Aktiviti/Program KRCC"

Perbincangan / penulisan hasil bengkel kumpulan..."Aktiviti/Program KRCC"

Perbincangan / penulisan hasil bengkel kumpulan..."Aktiviti/Program KRCC"

Pembentang Hasil bengkel.....oleh wakil peserta.

Pembentang Hasil bengkel.....oleh wakil peserta.

En Amran & Cik Wati ..sukarelawan PSK ..fasilitator bengkel

No comments: