Thursday, February 10, 2011

KARNIVAL KEMPEN MEMELIHARA SUNGAI KUANTAN

CERAMAH KRCC DI SEKOLAH MENENGAH - SG SOI, TG LUMPUR & TANAH PUTIH PADA28.01.2011


HARI KARNIVAL 'KRCC' PADA 29.01.2011
Cenderamata untuk YB Dato' Hj Shafik Fauzan
- Tokoh perasmi mewakili YAB MB Pahang

(FOTO KARNIVAL AKAN DIKEMASKINI DARI MASA KEMASA)

KARNIVAL KEMPEN MEMELIHARA SUNGAI KUANTAN (KRCC)

Karnival KRCC telah berjalan lancar pada 29 Januari 2011 (Sabtu) di tapak Esplanade Kuantan berhampiran bangunan Pentadbiran Majlis Perbandaran Kuantan hadapan Hospital Tengku Ampuan Afzan Kuantan mulai jam 8.30 pagi.

Karnival berlangsung seperti dijadualkan dengan 'Senaman Seni' yang disertai oleh para petugas, pengunjung, murid2 sekolah dan kanak-kanak & ibu bapa dari TADIKA jemputan yang mengambil bahagian dalam pertandingan bercerita dan mewarna bertemakan kempen memelihara sungai Kuantan.

Sehari sebelum karnival pada 28 Januari 2011 (Jumaat) , siri ceramah kempen memelihara Sungai Kuantan telah disampaikan oleh Timbalan YDP PSK dan pegawai Jabatan Perikanan di tiga buh sekolah menengah berhampiran Sungai Kuantan – SMK Sungai Soi, SMK Tanjung Lumpur dan SMK Tanah Putih.

Pertandingan mewarna untuk kanak-kanak TADIKA dan pertandingan bercerita murid Tahap Satu sekolah rendah jemputan dijalankan serentak dengan dihakimi oleh Panel Hakim terdiri daripada Pegawai Pelajaran di Pejabat Pelajaran Daerah Kuanatn.

Dua acara dijalankan sebelum hari karnival iaitu Pertandingan FOTOGRAFI terbuka kepada pelajar IPTA / IPTS bertempat di bandar Kuantan dan pertandingan menulis ESEI peringkat Sekolah Menengah di Kuantan. Hasil penyertaan FOTOGRAFI & ESEI yang menang tempat pertama, kedua dan ketiga serta sebahagian terpilih dipamerkan untuk tatapan di hari karnival.

Acara khas TREASURE HUNT diaturkan melibatkn agensi/Jabatan yang berkaitan dalam kempen memelihara Sungai Kuantan iaitu Pasukan MPK, JAS, JPS Negeri Pahang dan JPS Daerah Kuantan.

Kepada T3R (Team Remaja River Ranger) pula sebelum majlis penutup berbekalkan Platisk Sampah telah mengambil bahagian dalam pertandingan KUTIP SAMPAH – yang terbanyak sebangai pemenang dan seterusnya.

Perasmian Karnival KRCC telah dismpurnakan oleh YB Hj Mohd Shafik Fauzan bin Sharif (Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kesenian & Warisan; Pebangunan Keluarga & Hal Ehwal Wanita) mewakili YAB Menteri Besar Pahang.

YB amat menghargai PSK dapat menganjurkan majlis karnival KRCC serta mempunyai kaitan dengan badan antarabangsa GEF SGP UNDP yang berkaitan dengan PBB (Pertubuhan Bangsa2 Bersatu) @ UN.

Seperti semua pengunjung lain, YB telah menekapkan “PALM PRINT” pada kain putih pemidang khas tanda sokongan kepada KRCC dan melawat semua booth pameran termasuk hasil kerja semua pertandingan dianjurkan.

YB telah menyempurnakan penyampaian hadiah-hadiah kepada pemenang semua kategori/jenis pertandingan.

Acara melepaskan seribu ekor anak ikan ke dalam sungai Kuantan dari bot khas disempurnakan oleh YB berhampiran Jeti River Cruise Kuantan.

Sepanjang karnival berlangsung, hiburan persembahan muzik/nyayanyian oleh Badan Kebajikan Ihsan Istimewa Kuantan amat menghiburkan para pengunjung karnival.

PSK merakamkan setinggi penghargaan kepada YB Dato' Hj Shafik Fauzan bin Hj Sharif ,semua pihak terlibat iaitu jabatan/agensi kerajaan, petugas sukarela, IPTA/IPTS, TADIKA, Sekolah menengah & rendah dan para pengunjung.

Bagi pihak PSK dipohon berbanyak maaf atas sebarang kekurangan dan kelemahan sepanjang pengendalian Karnival KRCC tersebut.

Catatan oleh:
Bendahari PSK

No comments: